Bankalas 2021

I sådär 18 månader har vi vandrat i öknen i ensamhet, törstande efter social kontakt med likasinnade. Som Tove Jansson sade (tänk finlandssvenska): Vad gör man med en snäcka om man ej får visa den?

Efter att ha läst och försökt tolka Folkhälsomyndighetens rekommendationer ansåg vi att vi skulle kunna ha ett kalas och 7 augusti bokades in. Vissa anpassningar gjordes. Matsalen användes bara för modeller på väl utspridda bord. servering skedde utomhus och antalet besökare nere vid banan begränsade med stafettpinnar.

Vädret var oroande under hela veckan. Varannan prognos pekade på regn, varannan på uppehåll. Till slut stannande det från väster kommande lågtrycket i södra Västergötland och det lågtryck som kom från sydost tog en diagonalbana norr om Tiveden. I mitten fanns ett Skövde utan regn, lagom mycket moln och en behaglig temperatur på 19-20 grader.

Antalet anmälningar hade fram till mitten av juli varit ganska begränsat och vi undrade förskräckt om vi varit för tidigt ute. Men det ordnade sig och det blev till slut ett välbesökt evenemang. Och ska vi tolka kommentarerna så var det en mycket efterlängtad och uppskattad träff.

Bankalas är nu inget som sköter sig själv. Kökspersonalen hade jobbat sedan tidigt. Här ser vi Olle Nyberg, Claes Mattisson, Tobias Ljung, Lennart Larsson och Björn Erlandsson bre mackor för glatta livet.

Även försäljarna var tidigt på plats. Kalmar MJK slår upp sitt tält medan Göran Eriksson från Lokstall1 till höger redan har fått det mesta på plats.

Gästerna anländer. Ammi välkomnar, ser till att de skriver in sig i gästliggaren och köper ordentligt med lotter.

Antalet besökare stiger sakta men säkert. Många intressanta diskussioner uppstår. I bildens mitt till exempel.

Stefan Wendelsten försöker övertyga en starkt tvivlande Mårten Mårtensson om något, antagligen kring malmtrafiken i Bergslagen. Claes Mattisson kliar sig betänkligt i nacken. Men Stefan har bevis och med mobilens hjälp verkar diskussionen sluta i ett glatt samförstånd.

Anders Östlund och Johan Stenson kontemplerar över något.

Olle Rinnelius samspråkar med Henrik Frizén från Täby och MJ-hobbyns grand ole man, Per Lindgren.

En annan veteran, Kai Nilsson, snart 90 men still going strong, har plockat upp sin omfattande produktion av modeller och drivningar.

Daniel Jonsson från KMJK beskriver något. Bredden på föreningens sortiment av husmodeller? Eller är det möjligen senaste gäddan som slet sig?

Övriga MJ-klubbar fanns på plats för att försöka dryga ut klubbekonomin. Här Peter Falk från MRW och Anders Lundin från SMJ.

Trafik-Nostalgiska Förlagets Tommy Bäckström har precis sålt en påse böcker till Skövdes egen Mats Olsson.

Sture Byhlén agerar tillfällig försäljare. Tobias Ljung, Marie-Louise och Victoria Drefvenborg studerar lådorna. Vilket var rester från ett dödsbo som Mats Ekberg ("Mölle-Mats") köpt. Massor med bra-att-ha-saker, ungefär som det brukar se ut i lådorna hemma hos de flesta av oss.

Det traditionella gruppfoto vara av coronaskäl struket för att slippa strängsel men lotteriet är alltid populärt och det kan ha funnits en och annan som inte riktigt hållit påbjudna avstånd. I vimlet kan vi urskilja herrar Otterbeck och Tell, far och son Frizén, Tobias Ljung, Bosse Hammarling från "over-there" och Peter Nelander.

Ammi var som vanligt lottdragningsdrottning och får medhjälp med dragningen. Göran Tholin har hand om vinstbordet.

Men medhavda modeller då? Fanns det inga sådana? Jodå, självklart. Som på ett dignande smörgåsbord visades modeller i färdigt skick eller i bara mässingen, i olika skalor, rullande och byggnader och en hel del dioramor. Här fanns något för alla. Det berömda post-Bankalassyndromet infanns sig säkert hos många, det som först får en att känna sig lite mindervärdig när man ser alla andras fina byggen men som sedan övergår till inspiration och energi att gå hem och bygga något liknande till nästa Bankalas. Som naturligtvis redan börjat planeras. 2022, lördag vecka 24, precis som vanligt.

Ett axplock av fina byggen. Överst från Hans Larssons verkstad.

3D-skrivare av den "spritsande" typen brukar inte anses ge den precision att den duger för MJ-byggen men Anders Östlund visade att jodå, varjefall i de större skalorna går det visst.

En "Katrineforsare" från Tomas Persson och en EKA-vagn på 3d-printad överföringsvagn.

Stor och liten. Victoria Drefvenborg bygger gärna Säröbanans rullande i skala 0, här GSJ CDF 21. Det 23 gram "tunga" skjulet till höger med car port kommer från Sture Byhlén.

En ytterst tänkbar buss, fast den saknar förebild. En kapad Jeco-buss med påbyggnad av plastikcard. Byggare Daniel Jonsson.

Peter Falk, normalt hemmahörande hos MRW, hade byggt ett litet diorama med bogserbåten Herbert med timmersläp. Månne det finns en Albert också?

Göran Tholin har byggt kvarteret Fakiren i Tidaholm. Finns fortfarande kvar för den som vill kontrollera.

 

Västerås Vagnagentur vill inte förhäva sig men räknat i meter har pandemiåret varit det mest produktiva någonsin. Fast byggsatserna är i nollan så då blir det ju mycket enklare.