Bankalas 2024

Bankalaset 2024 avhölls som vanligt i bra väder. Vi klarade oss precis från regn i år också. Antalet besökare var något färre än förra året, troligen beroende på att många valde att besöka premiärvisningen av järnvägsmuseet i Gävle.

En nyhet för året var att vi inte kunde ta gruppbilden från balkongen längre utan det fick bli med moderniteter istället, dvs en drönare. Tyvärr ser antalet besökare ännu färre ut i denna vinkel.

Nere på marken pågick kommersen som vanligt.

Bland stånden kunde man skåda en och annan nyhet. Här exemplifierat med korgar till H-Nolls kommande Ma-lok i TGOJ-utförande.

Inomhus visades som vanligt ett antal hembyggen.

Ett mycket imponerande inslag kom från Norge, i form av Håvard Houens verkstadsdiorama från Thamshavnbanans verkstad. Allt i skala 0.

"Inne" i verkstaden kunde man bl a studera ett par lok-boggier i i ytterst detaljerat utförande. Notera banmotorerna i bakgrunden.

Ett annat storbygge, dock i H0-skala är Pelle Holméns modell av Nyvångs kraftstation.

Pelle visade även ett bryggeri

Kjell Edvardsson hade lött samman en SMJ-byggsats av SJ litt A6 1543, dvs f.d. HHJ H3 21.



Minsta loket i H0 stod Lars Lundgren för. Hans model av MLJ 1 är inget jättelok, så det det passar ypperligt på Lars hemmabana "Min Lilla Järnväg"

En modell som man sällan ser är SJ litt Z63. Byggare är Thomas Pettersson.

Till avdelningen många modeller får Vi räkna denna samling med Xoa4, Gp, lokomotorrer mm byggda av Martin Göth.

En annan samling stod Claes Mattisson för, med bl a NBJ CF 12, C 49 sam BJ C1/C5 193 .

Ett pågående husbygge visades av Lars Juhlin. Modellen med förebild från Norrtälje, är tänkt att bli stationshus i Mohällarna på SMJ.

Göran Tholin visade fyra tjänstevagnar i H0n3 som troligen får göra tjänst på Västra Wätterns Järnväg.

Stig Johansson visade en modell av SJ litt E9 1759, f.d. HNJ G12 43.

Ett mycket spännande bygge är denna modell av TGOJ M3t, dvs TGOJs turbinånglok. Det är Kjell Olovsson som ligger bakomn bygget. Fortsättning följer...

En riktig tungviktare är denna vagn för transport av flytande stål. Vagnarna kunde bl a ses i Bergslagen för ett 20-tal år sedan.

En modell av SJ Cp 439, dvs VB Cp 30. Vagnen är byggd av Patrik E.

Slutligen ett bygge av Nora station. Modellen är byggd av Gunnar Axelsson. Järnvägen i Nora har haft det lite turbulent under året men verkar ha landat på fast mark igen. Hoppas att bygget av museibanan blir lika bra som denna husmodell.