Kvarstad

Bandgårdsritning

Kvarstad, centralort i Westergötland-Nerikes trafikområde, en vanlig dag med ovanligt mycket liv och rörelse på godsbangården. (Storbild)

Ett S1-lok växlar intill silon, norra utfarten i Kvarstad.

Skandalerna var många kring bygdens målare Antung Chrylberg, också när man försökte återupprätta honom genom att göra honom till staty i järnvägsparken. Ingen mindes sig någonsin ha sett Anton gå nära en häst, hållningen där han sitter är inte den mest ridderliga. (En beskrivning för alla tider svarade Kvarstad-Örnens utsände för som efter invigningen kallade Chrylberg "en Sancho Panza till häst". Om så skulle han haft en åsna i stället, men sedan när blev ett så ädelt djur staty?)
    Hur kopplingen till hans konst var tänkt visste ingen och stilblandningen bekymrade än färre. Allt kulturnämnden visste var att anapester skall sitta till häst och då skulle inte Kvarstad vara sämre. Hästen är vackert skulpterad men en sådan kuse skall bära en kung eller åtminstone en krigare som vunnit något stort slag. De slag där Chrylberg gått segrande ur striden var inte av denna sort. Det antas ha varit ryttaren på Eksjö torg, aktuell vid denna tid, som inspirerat konstnären. Sockeln, av granit och förfärligt ful, satte sig efter något år och hotade störta ekipaget till marken, något som gjorde det ännu svårare för vår Sancho att hålla sig kvar och ökade kraven på att sanera stadsparken. Så småningom insåg man – med känt föredöme – att den tilltagande lutningen var en sevärdhet i sig, att behållningen av konstverket vore att söka just här mer än hos själva statyn.
    Om konstnärsfamiljen Chrylberg finns ett kapitel "Ave Maria" i WNJ-boken. Antung är egentligen mer känd för att ha utvecklat "autokromtekniken", en enkel men tidskrävande metod att omvandla svart-vita bilder till färgfoton, av vilka flera finns på denna hemsida.

Bygdens dotter på hembesök. Marieke Chrylberg hette hon, Ave Maria kallad. Utvandrade till staden Paris där hon gjorde karriär som modetecknerska. Om henne finns ett kapitel i WNJ-boken.

Detta fotografi hade när det påträffades texten "Leveransfoto". Oklart av vad men eftersom orkester tillkallats bör det varit en betydande händelse.

Lokstallsområdet i Kvarstad. Lok nummer 9.

Lågsniffande DC3 över Kvarstad. Uppdrag som vanligt okänt men säkerligen kopplat till den militära verksamheten kring Brakåsen.

Den erkänt bildsköna utfarten från Kvarstad norrut med Läckö slott i fonden. Här i vackert sommarljus efter en kortare regnskur.

Station Kvarstad sådan den visade sig för fotografen på bron i oktober 2004, också en dag då där fanns ovanligt mycket tåg på spåren. Det korta uppställningsspåret för personvagnar är som vanligt blockerat. Den stora byggnaden till höger mitt emot silon är Flogistonfabrikens bränneri, United Fluid som det kom att heta när det till slut hamnade i multinationell ägo och som var en viktig industriföretagsamhet i Kvarstad. Lokstallet, likt Karlsborgsbanans stall men med plåttak, skymtar längst bort. Ryggtavlan på vandringsmannen till vänster tillhör Toddysseus Persson, fridlyst i WNJ:s trafikområde och hemma igen efter årets "världsomsegling". (Jo, det stämmer. Det blandade tåget på spår 2 dras av en dansk MO-vagn. Hurså?

Järnvägshotellet i Kvarstad.